Houskový knedlík

od | Pro 16, 2020 | Doplňky a pochutiny

Houskový knedlík. Naše národní příloha. Vepřo-zelo-knedlo by neexistovalo bez houskového knedlíku. Nebo si dovedete představit svíčkovou s bramborovým salátem?? Představit možná ano ale jíst by jste to asi nechtěli, nebo se mýlím ?? Asi ne…

Také nemáte rádi ty papírově nadýchané knedlíky ze supermarketu. Nebo hospodsky knedlík, potažmo když je ještě kupovaný v témže supermarketu ?? Takový knedlík mi dokáže pokazit náladu a chuť k jídlu. Odmítám tyto napodobeniny konzumovat a vyhýbám se jim, jak jen mohu.

A to proto, že není nad domácí houskový knedlík. Tak pojďme na to.

Suroviny

450g hrubé mouky

1 vejce

1KL soli

mléko

droždí

trochu hladké mouky a cukru

1 rohlík

Postup 

  1. Ve vlažném mléce rozpustime asi třetinu kostky kvasnic, trochu pocukrujeme, trosku posypeme hladkou moukou a nechame vykynout.
  2. Z mouky, vajíčka, mléka a soli vymícháme tuzší těsto. Na míchání používám robot. Na konci přidáme na kostky nakrájené rohlík. Rohlík by měl být starší, asi tak 2-3 dni.
  3. Těsto necháme vykynout pod utěrkou, Dáváme pozor, aby těsto nebylo v průvanu.
  4. Z těsta uděláme dvě šišky a opět necháme asi 20 minut vykynout pod utěrkou.
  5. Po vykynutí vaříme 20 minut pod pokličkou v osolené vodě.
  6. Po vyjmutí okamžitě 3x propíchneme vidličkou, aby z knedlíku vyšla pára a knedlík byl pěkně nadýchaný.

Tip:          Doporučuji dělat dvě dávky naráz. Jsou z toho 4 knedlíky. Knedlíky po nakrájení můžeme zamrazit. Obrázky jsou pro dvě dávky.

Fotogalerie

Share This