Celestýnské a fritové nudle
Já jsem staromilec a mám rád poctivá jídla. Nic proti současným trendům, ale co je odzkoušené, tomu věřím. Ne jinak je to s celetýnskými nudlemi. Dáváme je do sytých polévek, které jsou v týdnu i jako hlavní chod. Mám na mysli třeba fazolovou nebo čočkovou polévku.
Jako vylepšení se z tohoto těsta dělají i frotové nudle. Ty mám rád já. Postu je jednoduchý a zvládne to každý na provní dobrou. Takže s chtí do toho, půl je hotovo.
Suroviny
1 vejce
125ml mléka
60g hladké mouky
200g sádla
Postup
- Všechy suroviny rozmícháme, nejlépe šlehačem
- Na pánvi rozehřejeme sádlo a krémovitou směs rozlejeme tak, aby byla co nejtenší
- Pomalu opékáme ze všech stran
- Vyjmeme a nakrájíme na celestýnské nudle 5x1cm veliké
- Část nakrájíme na 5cm dlouhé, ale jen pár mimimetrů široké nudle
- Na pánvi smažíme do zlatova ve větším množství sádla
Tip: Místo sádla, které někdo nemusí, můžete použít jakýkoli rostliný olej. Diporučuji slunečnicový nebo řepkový.