Bedlová polévka

od | Lis 2, 2024 | Doplňky a pochutiny

Někdy těsně pře covidem jsme byli na dovolené na Valašsku v okolí Karolinky. Chodili jsme po horách a jednou jsme se zastavili na jedné horské chatě na oběd. Zaujala mě polévka z bedlí na způsob drštkové. Velmi nám zachutnala a  od té doby ji děláme, pokud bedle rostou. Tento rok jsem navařili už 17litrů, prostě bylo bedlí hodně. Je to velmi jednoduchá polévka, která vás překvapí svou fantastickou chutí.

Suroviny

2kg bedlí

100g sádla

4 cibule

4 mrkve

1 petržel

1/2 celeru

5 stroužků česneku

2-3 PL červené papriky

2PL mouky na zahuštění

sůl, pepř, kmín, bobkový list, libeček, petrželová nať, oregano, majoránka

 

Postup 

  1. na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli
  2. mrkev, petržel a celer očistíme a na robotu nastrouháme na tenké nudličky. Ty přidáme k cibuli
  3. kloboučky bedlí očistíme a nakrájíme příčně tak, aby vzniklo zdání dršťky
  4. přidáme do základu a rychle promícháme. Podlejeme vodou tak, aby byly houby skoro všechny ve vodě.
  5. bedle vaříme alespoň 20 minut. do vroucí vody postupně přidáváme všechno koření a občas zamícháme
  6. ve vodě rozmícháme mouku, vlejeme do polévky a provaříme minimálně 10 minut. Mícháme aby se nám polévka nepřichytila.
  7. polévku si doředíme podle našich chutí

Tip:          Česnek dáváme do polévky nakrájený na velmi tenké plátky. Majoránku přidáváme až nakonec když vypneme plotnu. Polévka je voňavější.

Fotogalerie

Share This