Bedlová polévka
Někdy těsně pře covidem jsme byli na dovolené na Valašsku v okolí Karolinky. Chodili jsme po horách a jednou jsme se zastavili na jedné horské chatě na oběd. Zaujala mě polévka z bedlí na způsob drštkové. Velmi nám zachutnala a od té doby ji děláme, pokud bedle rostou. Tento rok jsem navařili už 17litrů, prostě bylo bedlí hodně. Je to velmi jednoduchá polévka, která vás překvapí svou fantastickou chutí.
Suroviny
2kg bedlí
100g sádla
4 cibule
4 mrkve
1 petržel
1/2 celeru
5 stroužků česneku
2-3 PL červené papriky
2PL mouky na zahuštění
sůl, pepř, kmín, bobkový list, libeček, petrželová nať, oregano, majoránka
Postup
- na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli
- mrkev, petržel a celer očistíme a na robotu nastrouháme na tenké nudličky. Ty přidáme k cibuli
- kloboučky bedlí očistíme a nakrájíme příčně tak, aby vzniklo zdání dršťky
- přidáme do základu a rychle promícháme. Podlejeme vodou tak, aby byly houby skoro všechny ve vodě.
- bedle vaříme alespoň 20 minut. do vroucí vody postupně přidáváme všechno koření a občas zamícháme
- ve vodě rozmícháme mouku, vlejeme do polévky a provaříme minimálně 10 minut. Mícháme aby se nám polévka nepřichytila.
- polévku si doředíme podle našich chutí
Tip: Česnek dáváme do polévky nakrájený na velmi tenké plátky. Majoránku přidáváme až nakonec když vypneme plotnu. Polévka je voňavější.







