Můj domácí chleba

od | Říj 1, 2024 | Doplňky a pochutiny

Chleba se nikdy nepřejíš. Chleba je Boží dar. „Máš hlad – dopchaj sa chlebom“ – vojenská pravda (SK). A jiná přísloví a dávné poučky. je to pravda. Chléb je Boží dar, to může potvrdit každý, i nevěřící, že v podstatě jen z mouky a vody vznikne něco, co je neuvěřitelně chutné a výživné.

Upéci ale dobrý chléb, to chce trošku praxe a intuice, ale hlavně hodně dobrou mouku. Mouka je úplný základ. Zkoušel jsem kde co, Dobrá mouka byla z mlýnu z Havelbrodu, ale ten k nám přestali dovážet. Potom jsem zkoušel Babiččinu volnu, ale to skončilo malou katastrofou. Nicméně nakonec jsem ji našel. Tu pravou. Jmenuje se  „Kváskovanie“  a pochází ze Slovenska z Trenčínského mlýnu. Možná někoho odrazí cena, nyní (2024) 1,61€, ale pokud chcete fakt dobrý chleba, lepší mouku jsem nevyzkoušel.

Recept jsem samozřejmě přebral od jiných a v podstatě od „našich babiček“, ale dopiloval jsem si ji na  tu „moji“ mouku.

Takže klasik: žitný mateřský kvásek a pšeničná chlebová mouka. Obě na „kváskovanie“. A FUNGUJE TO!!!!!

Suroviny

startér:

140g žitné mouky

160g vody

2PL žitného kvásku

těsto:

600g pšeničné chlebové mouky

330g vody

2PL soli

drcený kmín, semínka

 

Postup 

  1. startér smíchat cca 10-15 minut a nechat kvasit cca 12-14 hodin podle teploty okolí
  2. opravdu zjednodušeně – těsto vymíchat se startérem cca 10minut v robotu a menší než střední rychlost
  3. cca 3 hodiny každou půlhodinu převracet s převracením
  4. dát do ošatky na cca 1-2 hodiny 
  5. vysypat z ošatky a cca 2 hodiny znova kvasit
  6. vysypat z ošatky, nařezat žiletkou
  7. pečeme 15 minut na desce na 250 (nádoba na vodu v troubě cca 100ml)
  8. snížit na 190 stupňů a dopéci 33 minut
  9. vybrat z trouby a chladit na mřížce (cca 4hod), aby nedošlo k záparu a kleknutí těsta !

Tip:          Zajímavé oživení je dát do těsta třeba nějaká semínka

Fotogalerie

Share This