Můj domácí chleba
Chleba se nikdy nepřejíš. Chleba je Boží dar. „Máš hlad – dopchaj sa chlebom“ – vojenská pravda (SK). A jiná přísloví a dávné poučky. je to pravda. Chléb je Boží dar, to může potvrdit každý, i nevěřící, že v podstatě jen z mouky a vody vznikne něco, co je neuvěřitelně chutné a výživné.
Upéci ale dobrý chléb, to chce trošku praxe a intuice, ale hlavně hodně dobrou mouku. Mouka je úplný základ. Zkoušel jsem kde co, Dobrá mouka byla z mlýnu z Havelbrodu, ale ten k nám přestali dovážet. Potom jsem zkoušel Babiččinu volnu, ale to skončilo malou katastrofou. Nicméně nakonec jsem ji našel. Tu pravou. Jmenuje se „Kváskovanie“ a pochází ze Slovenska z Trenčínského mlýnu. Možná někoho odrazí cena, nyní (2024) 1,61€, ale pokud chcete fakt dobrý chleba, lepší mouku jsem nevyzkoušel.
Recept jsem samozřejmě přebral od jiných a v podstatě od „našich babiček“, ale dopiloval jsem si ji na tu „moji“ mouku.
Takže klasik: žitný mateřský kvásek a pšeničná chlebová mouka. Obě na „kváskovanie“. A FUNGUJE TO!!!!!
Suroviny
startér:
140g žitné mouky
160g vody
2PL žitného kvásku
těsto:
600g pšeničné chlebové mouky
330g vody
2PL soli
drcený kmín, semínka
Postup
- startér smíchat cca 10-15 minut a nechat kvasit cca 12-14 hodin podle teploty okolí
- opravdu zjednodušeně – těsto vymíchat se startérem cca 10minut v robotu a menší než střední rychlost
- cca 3 hodiny každou půlhodinu převracet s převracením
- dát do ošatky na cca 1-2 hodiny
- vysypat z ošatky a cca 2 hodiny znova kvasit
- vysypat z ošatky, nařezat žiletkou
- pečeme 15 minut na desce na 250 (nádoba na vodu v troubě cca 100ml)
- snížit na 190 stupňů a dopéci 33 minut
- vybrat z trouby a chladit na mřížce (cca 4hod), aby nedošlo k záparu a kleknutí těsta !
Tip: Zajímavé oživení je dát do těsta třeba nějaká semínka