Malakov dort
Tento dort je nepečený, rychlý ale potřebuje trochu cviku a praxi. Ne každému se napoprvé podaří. Ne, že byl byl vyloženě pokažený, to určitě ne, ale jde o to, že každý si musí najít ten přesný poměr a „vlhkost“ konečného produktu.
Místo pomletých ořechů se ještě používají mandle, které se drtí při prvním mixování se šlehačkou. Je potřebné mandle rozmixovat dobře. Až po rozmixování přidáváme další suroviny podle receptu.
Každopádně je to výborný dort, který chutná ke kávě nebo kakau, a nebo jen tak …. a se šlehačkou !
Suroviny
100g másla
100g práškového cukru
150g ořechů
3 žloutky
0,25l smetany 33% ( plus trošku mléka, nebo více smetany )
30 dětských piškotů
Postup
- Do mixéru dáme šlehačky tolik, aby byly ponořené nože mixéru.
- Přidáme namleté vlašské ořechy.
- Mixujeme a postupne přidáváme máslo, žloutky a další šlejačku. Vše přidáváme postuně po malých kouscích.
- Dortovou formu vyložíme na dně i dokola piškoty.
- Piškoty spojujeme krémem a to v přiměřeném množství. Naklademe další vrstvu piškotů a zase spojíme,
- To vše opakujeme až je forma plná.
- Formu zatížíme a uložíme asi na 8 a více hodin do ledničky.
- Formu vyjmeme, sundáme a celý dort zdobíme, například šlehačkou. Dort by neměl bát suchý.
Tip: Pokud by byl dort suchý, přidáme v příštím „pečení“ více mléka. Tento recept vyžaduje praxi, napoprvé jde o to si to vyzkoušet a napodruhé je už takový, jaký má být. Ještě bych chtěl doporučt používat formu, která neteče !
Fotogalerie
Zatím bez fotogalerie