Salát z nakládané zeleniny
Tento recept prezentoval v jedné slovenské televizi nějaký známý kuchař, kterého jméno si už nepamatuji. A jelikož mě recept zaujal, tak jsem si ho poznamenal a zkusil zrealizovat. Opravdu to bylo dobré a nejen na přímou konzumaci, ale i na další použití. Ten kuchař z něj dělal například bramborové placky. A to bylo opravdu zajímavé.
Suroviny
1 cuketa malá
1 květák
2 cibule
3-4 papriky
3 stonky řapíkatého celeru
4 stroužky česneku
70g soli
1 PL oregána
pepř
semínka ( sezam, fenykl,.. )
zálivka:
300ml olivového oleje
300ml vinného octa
100ml sojové omáčky
Postup
- zeleninu nakrájíme tak, aby jí bylo 1,2kg. Můžeme přidat, nebo kombinovat i jiné druhy, ale jen měkkou zeleninu
- nasypeme sůl, promícháme a necháme 10 minut odstát
- přidáme pepř, oregáno, semínka a necháme odstát 30 minut
- přidáme nadrobno nakrájený česnek
- směs přecedíme a zbavíme ji šťávy, kterou už nebudeme potřebovat
- směs naložíme do sklenice a zalejeme zálivkou, kterou jsme si průběhu přípravy připravili
- takto naložená směs vydrží v lednici přibližně měsíc
Tip: Zde je opravdu nejdůležitější dodržet technologii postupu. Zeleninu nepoužívejte kořenovou, je tvrdá.